Fontos változás a licenceknél

Az MLSZ ELN-128/2023 (12.04.) számú határozata alapján 2024.01.01-től változott a TAO Elszámolási Szabályzatának I. Függeléke, tehát az elszámolhatósági korlátok és egységárak (benchmark-rendszer). Ez azért fontos, mert a Grassroots C végzettség már az egyéb licencek közé kerül és jelentősen csökkentett bér számolható el rá. 

Azt 2021.02.01 óta tudjuk és együtt élünk vele, hogy a Grassroots C licence és az Amatőr C licence összevonásra került, így MLSZ Grassroots Alap néven folyt tovább az oktatás. “Ezen tanfolyam a Grassroots szemlélet további erősítését, valamint a Grassroots labdarúgás teljes vertikumának lefedését szolgálja. További változás, hogy az MLSZ Grassroots Alap tanfolyam megkezdésének előfeltételi lesznek, melyek a következőek: speciális szakemberek által tartott gyermekvédelmi és elsősegély képzés; valamint meghatározott óraszámú önkéntesség teljesítése” – áll az MLSZ weboldalán.

2024-ben évül el az a hároméves konvertálási határidő, amit az MLSZ MOK azzal a céllal határozott meg, hogy az el nem évülő Grassroots C (és Amatőr C) végzettség(ek)ből UEFA C-s vagy UEFA B-s tanfolyamra lehessen jelentkezni.

Ezzel összhangban az újonnan TAO-pályázatokba bekerülő Grassroots C végzettségek már csak az egyéb kategóriába számolhatóak el a benchmark szerint, ami súlyos kieséseket jelent majd a maximális kifizetések tekintetében. Grassroots szintű klubok esetében már nem fedezi a limit a garantált bérminimum összegét, hiszen a felső határ 8 órás munkaviszonyra bruttó 253.000 Ft., mely összeg nem tartalmazza a kifizetőt terhelő járulékokat. Továbbá a körzet- és tehetségközpontok esetében is nagy hátrányban lesznek a Grassroots Alaphoz képest a bérek tekintetében az egyéb végzettséggel rendelkező edzők.

Tavasszal UEFA C-ből 4, Grassroots Alapból 13 tanfolyam indul. Érdemes frissíteni a licenceken és jelentkezni.